Pri sirotskom dôchodku je nutné preukázať trvanie štúdia

24.07.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že pri poberaní sirotského dôchodku je dôležité preukázať trvanie štúdia. Niektorým poberateľom sirotského dôchodku poisťovňa totiž počas prázdninových mesiacov zasiela rozhodnutie o zastavení výplaty sirotského dôchodku od výplatného termínu v septembri 2013.
Takéto rozhodnutie zatiaľ vydala pre približne 3400 poberateľov sirotského dôchodku. K zastaveniu jeho výplaty dochádza z dôvodu, že SP nemá potvrdené, že poberateľ sirotského dôchodku ďalej študuje, a teda spĺňa podmienky nároku na výplatu tejto dávky.
Ak sirota, ktorá skončila štúdium, bude od nového školského roku pokračovať v ďalšom štúdiu, vznikne jej nárok na výplatu sirotského dôchodku znovu. Nie je preto potrebné, aby podala proti rozhodnutiu o zastavení výplaty sirotského dôchodku opravný prostriedok. Je však nutné, aby po začatí školského roka 2013/2014 znovu predložila Sociálnej poisťovni potvrdenie školy o štúdiu, v ktorom bude uvedené, o aké štúdium ide a dátum jeho predpokladaného ukončenia. Vždy je potrebné uviesť identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia (rodné číslo), pod ktorým sa sirotský dôchodok vyplácal. SP na základe tohto potvrdenia začne znovu sirotský dôchodok vyplácať a doplatí aj sumy patriace od výplatného termínu v septembri 2013. Takéto rozhodnutie zatiaľ vydala pre približne 3400 poberateľov sirotského dôchodku. K zastaveniu jeho výplaty dochádza z dôvodu, že SP nemá potvrdené, že poberateľ sirotského dôchodku ďalej študuje, a teda spĺňa podmienky nároku na výplatu tejto dávky.

Ak sirota, ktorá skončila štúdium, bude od nového školského roku pokračovať v ďalšom štúdiu, vznikne jej nárok na výplatu sirotského dôchodku znovu. Nie je preto potrebné, aby podala proti rozhodnutiu o zastavení výplaty sirotského dôchodku opravný prostriedok. Je však nutné, aby po začatí školského roka 2013/2014 znovu predložila Sociálnej poisťovni potvrdenie školy o štúdiu, v ktorom bude uvedené, o aké štúdium ide a dátum jeho predpokladaného ukončenia. Vždy je potrebné uviesť identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia (rodné číslo), pod ktorým sa sirotský dôchodok vyplácal. SP na základe tohto potvrdenia začne znovu sirotský dôchodok vyplácať a doplatí aj sumy patriace od výplatného termínu v septembri 2013.

Potvrdenie o štúdiu poisťovni musí predložiť aj sirota, ktorá v školskom roku 2013/2014 začne znovu študovať po prerušení štúdia spolu so žiadosťou o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. V tomto potvrdení musí byť uvedený aj údaj o tom, o ktorý ročník štúdia ide.
 

Vyberte región